כולנו רוצים בית מעוצב, מוקפד ונוח לשימוש אבל לפעמים, כשאנחנו פונים למלאכת התכנון והעיצוב אנחנו שוכחים או מתעלמים מהאפשרות שיום יגיע והצרכים שלנו עשויים להשתנות, בין אם בעקבות התבגרות ובין אם בשל כך שחלילה מי מבני הבית יהפוך לאדם עם מוגבלות. 

אסתטיקה ועיצוב לא צריכים לבוא על חשבון צרכי נגישות ולהפך ובהחלט אפשר לייצר מרחבי מגורים שהם גם מעוצבים וגם נגישים. כדי לעשות זאת, יש לחקור ראשית את המוגבלות הספציפית שיש לאותו אדם על מנת לתת לו את המענה הטוב ביותר ואם איננו בטוחים, להתייעץ עם בעלי מקצוע נוספים כדוגמת פיזיותרפיסט/ית או מרפא/ה בעיסוק שמטפלים באותו אדם ושמכירים את צרכיו היטב. נתון חשוב נוסף שיש להביא בחשבון, הוא שעל התכנון להתייחס לכללים האנשים שחיים בבית, כלומר גם לאדם עם המוגבלות וגם למטפל ו/או לבני המשפחה הנוספים.

איך נראה התהליך ועל מה חשוב לשים דגש? הכל כאן, לפניכם:

מטבח

1. בשלב הראשון יש ללמוד ולחקור, מי המשתמש העיקרי במטבח. האם האדם עם המוגבלות או שאר בני הבית או גם וגם. בנוסף, יש להבין מה אופי השימוש? האם אופים ומבשלים או רק מחממים ומכינים קפה. לאחר מכן חשוב להבין מה בני הבית אוהבים במטבח הנוכחי ומה חסר להם בו והיו רוצים שיכלול.

2. אחרי שלב התשאול, אפשר לגשת לשלב התכנון: נתכנן את גובה המשטחים, גובה ועומק הסוקל, גובה הארונות העליונים והכל תוך הסתכלות על צרכי הנגישות.

3. לאחר התכנון יש להציף בפני הלקוחות והנגר/ חברת המטבחים סוגיות שטרם נמצא להן פתרון כמו מנגנונים שונים, חלוקות נכונות, מעברים מתאימים וכו', עד לקבלת המענה המיטבי למטבח.

4. כעת מגיע שלב ההדמיות שבו ניתן לדמיין את ההתנהלות היומיומית במטבח. כדאי לחשוב על רצף פעולות (למשל בעת בישול/ הכנת קפה) ולוודא שהתכנון הגיוני ומתאים.

5. וכעת, השלב המהנה והעיצובי: בחירת חומרים. נבחר יחד חומרים למטבח שיחזיקו לאורך זמן וישמשו את הלקוחות בצורה המיטבית.

חדר רחצה

1. כשמשפצים חדר רחצה, כדאי לבחור במקלחון מרווח על פני אמבטיה וזאת כדי לחסוך את הצורך בהרמת הרגל מעל סף האמבטיה וכן כדי שבמידת הצורך, ניתן יהיה להכניס אליו כיסא.

2. כאשר נתכנן את המקלחון, נתכנן אותו ללא אגנית אלא עם שיפועים לניקוז כדי שלא יהיה מכשול נוסף בדרך.

3. נבחר לרצפה בחלל הרחצה אריח ‘אנטי סליפ’ כדי להימנע מהחלקה ביציאה מהמקלחת.

4. מומלץ לשקול התקנת ספסל מתקפל או ספסל נייד (שניתן להוציא) כדי למקסם את חלל המקלחון. ספסל קבוע אינו מומלץ מהטעם שהוא עלול להיות מסוכן בשעת נפילה וכן מהטעם שהוא תופס מקום בתוך המקלחון.

5. במידה ויש אדם המתנייד בכיסא גלגלים כדאי לוותר על הארון מתחת לכיור כדי שיהיה ניתן להיכנס עם הכיסא בנוחות מתחת.

6. במידת האפשר תכננו נישה לסבונים שקועה בקיר. התוצאה היא מראה מאוד אסתטי ויפה ובנוסף, ניתן לתכנן את הנישה בגובה נמוך כך שקל להגיע אליה בישיבה, לעומת אביזר שתלוי על זכוכית המקלחון או על הקרמיקה.

7. התקינו מאחזי יד מתאימים בכל המקומות שבהם אתם עוברים ממצב ישיבה לעמידה או להפך, וגם במקום בו אתם עלולים לאבד שיווי משקל.

מעברים ומפלסים

1. רוחב המסדרון – יש לשים לב לרוחב המסדרון בבית ולכלל המעברים בבית, לרבות המעברים בין הספה לשולחן סלון. חשוב לשים לב לרדיוס הסיבוב של הכיסא או ההליכון, כולל הרגליים והידיים, כדי לא לקבל מכה במעבר.

2. בחדר השינה – השאירו מספיק מקום למעבר מכל הכיוונים של המיטה, גם בצדדים וגם מקדימה וליד ארון תכננו מעבר גדול יותר שכן צריך גם לפתוח אותו ולהסתכל.

3. פתחי הדלתות – היום רוב הדלתות בבתים, אפילו בבניה חדשה, הם ברוחב 70-80 ס"מ (פתח בניה) לחדרים מה שמשאיר כ- 60-70 ס"מ פתח מעבר בהתאמה, לאחר התקנת המשקופים וההלבשות. פתח כזה זה לא מספיק, בדרך כלל, לכיסא גלגלים ולכן מומלץ לתכנן פתח בניה ברוחב 90 ס"מ ואם אפשר גם 100 ס"מ, הכל בהתאם לצרכים הנקודתיים של מי שחי בבית ובנתוני הדירה עצמה.

4. במידה וקיימת בעיית שיווי משקל, דאגו לתכנן ולסדר את הבית כך שבכל מקום יהיה במה להיאחז וכן התקינו מאחזי יד היכן שצריך.

5. שימו לב למעבר בין הבית למרפסת או לגינה – ברוב הוויטרינות קיימת מסילה שמוגבהת מעט מהרצפה, דבר שיכול להוות מכשול מסוכן. כיום יש בשוק מסילות שקועות בקו 0 עם ריצפת הבית וכך נמנע התנגשות במסילה ונפילה.

6. כאשר יש מפלסים בבית, אפילו אם זה מספר מדרגות קטן זה עלול להוות מכשול רציני. יש היום המון פתרונות בשוק למעלונים שונים בהתאם לצרכים ורמפות קבועות או ניידות שיתנו לכם פתרון.

אחסון

1. ראשית, מפו וסננו את כל הפריטים שאתם משתמשים בהם. לאנשים שמתניידים בכיסא גלגלים קשה, בדרך כלל, להגיע לאחסון שממוקם גבוה מידי או נמוך מידי והם צריכים שכל הפריטים שדרושים לשימוש היום יומי יהיו בגובה מתאים . מקום אחסון זה מוגבל מטבע הדברים ולכן, יש לסנן את מה שלא בשימוש יום יומי או מה שלא צריך כלל.

2. אני ממליצה למקם בתחתית הארון מדפים נשלפים (לא מדובר על מגירות למרות שזאת גם אפשרות) וזאת, כדי שלא תצטרכו להתכופף ולהיכנס פנימה לחללי המדפים התחתונים. גם את המגירות אל תתקינו גבוה מידי אלא מקסימום בגובה קצת מעל מותן כדי שיהיה נוח להוציא משם דברים. ממש תמדדו את עצמכם ותראו מה נוח לכם.

3. אם אתם רוצים להשתמש בגובה הארון אני ממליצה להתקין שם סרווטו. סרווטו הוא מתקן תליה שמוריד את מוט התליה לגובה העיניים וכך מאפשר לנצל גם את החללים הגבוהים.

4. בחדר עבודה - ניתן לתכנן מגירות שנוסעות על גלגלים במקום מסילות כדי שאפשר להזיז אותן עם ציוד בחדר (זה מעולה גם לצעצועים של הילדים).

במידה ומדובר באדם המתנייד בכיסא גלגלים, בדקו טוב את גובה הפלטה של שולחן העבודה ואת רוחב החלל מתחת שיהיה ניתן להיכנס בקלות עם הכיסא.

תאורה

קודם כל, בואו ננפץ מיתוס. אור לבן לא מאיר חזק יותר מאור צהוב והכל תלוי בעוצמת הנורה, צורת גוף התאורה והחלל בו הוא נמצא.

באופן כללי, אני ממליצה לשלב אור צהוב בכל החללים בבית. ניתן לשלב אור ביניים במטבח ובחדרי הרחצה כתלות בעיצוב ובצבעים השולטים בחלל.

ולמרות מה שכתבתי, אני באמת מאמינה שכל אחד יודע הכי טוב מה נכון לו. יכול להיות שאדם אחד יסתנוור מאור לבן ואחר, אולי עם ראייה שנחלשת, ירגיש שיותר קל לו להתמצא במרחב עם האור הלבן. ובכלל, עיצוב ותכנון תאורה זאת תורה בפני עצמה וחשוב להבין את כל החלל וגם לייצר משחק עם האור והחושך.

1. במטבח - השתדלו להאיר את משטחי העבודה עם אור ישיר. מיקום נכון של גוף התאורה הוא כך שאדם שעובד על המשטח לא יסתיר לעצמו את האור. כדאי בנוסף לתאורה ישירה להוסיף תאורה כללית לחלל וכן, מעל אי או שולחן אוכל מומלץ להתקין תאורה שיורדת מהתקרה שתיתן את הטון העיצובי.

2. בסלון – אני ממליצה להתקין תאורה צמודת תקרה ולא תלויה (כיון שתאורה תלויה מאירה באופן נקודתי). זכרו שבסלון דרושה תאורה כללית שתאיר את כל החדר ותאורה תלויה (וודאי אם היא תלויה נמוך מידי) עלולה לתת הרגשה שעומדים להיתקל בה.

3. במסדרונות ובמעברים - באופן כללי, אין צורך בתאורה חזקה מאוד במסדרונות. המטרה של חלל זה הוא לחבר לחלל אחר אבל חשוב לוודא שגם בו יש מספיק אור, כדי למנוע התקלות בחפצים או נפילות. אם במעבר יש ריהוט, כדאי  להדגיש אותו והמלצה נוספת היא להתקין גופי תאורה קטנים בגובה נמוך עם חיישנים, שנדלקים כאשר עוברים לידם.

4. בחדרי רחצה – אני ממליצה לפצל את התאורה בחדר הרחצה לשניים לפחות: אחד מעל המראה ואחד תאורה כללית. בנוסף, ניתן להתקין תאורה קטנה ליד האסלה כדי לא להדליק אור חזק בלילה כשרוצים להגיע לשירותים.

5. בחדרי שינה – המלצה חמה: התקינו מאוורר תיקרה עם תאורה. הוא יעיל ונוח גם בלילות חמים (זה לא אומר לוותר לגמרי על המיזוג). היום מאווררי התקרה נשלטים ע"י שלט או אפליקציה כך שנוח מאוד לתפעל אותם. בנוסף, ליד המיטה, התקינו גוף תאורה לקריאה ולהתמצאות בחלל. הוא כמובן יעזור גם במידה ויש צורך לקחת תרופות. במידה ואתם אוהבים לקרוא ויש מקום בחדר, נסו לייצר פינת קריאה עם תאורה מיוחדת עבורה. תאורה זו לא רק תוסיף אור, אלא גם תיתן את הטון העיצובי בחדר.

לסיכום

אין נוסחת קסם.

כל אדם הוא עולם ומלואו ולכל אחד ואחת הצרכים וההעדפות הייחודיים לו או לה. נגישות לא צריכה לבוא על חשבון עיצוב ולהפך ואם נקדיש מחשבה מראש, נוכל להגיע לתוצאה המיטבית בהתאם לצרכים, להעדפות האישיות, לתקציב ולנתוני החלל. 

אני ממליצה לכם בחום להתייעץ עם בעל או בעלת מקצוע שמתמחה נקודתית במה שאתם צריכים ומאחלת לכם קורת גג יפה, מעוצבת, נעימה, נוחה ונגישה.