מכירים את הסיטואציה שבה אתם יושבים במסעדה לארוחה זוגית ומגיע שלב השאלות: ‘מה בא לך לאכול’? לא יודעת. ‘מה בא לך? ‘לא יודע'. ’תחליטי את'. ‘לא, תחליט אתה’. ‘טוב, בוא נשאל את המלצר’. בשלב הזה, המלצר מספר על המנות בתפריט, שחלקן נשמעות סתמיות עד לרגע שבו הוא מחייך, הצבע שלו בלחיים משתנה והתיאור של המנה גורם לנו לרייר. למה זה קורה? קל. כי הוא הגיע לספר על המנה שהוא הכי אוהב. 

אפשר ממש להרגיש את הרגע הזה וכשאני שואלת את המלצר אם זו המנה האהובה עליו הוא תמיד עונה מופתע: ‘כן. איך ידעת?’.

מה הקשר בין המלצר ל- AI?

בואו נדמיין לרגע את המלצר כתוכנת AI ונשאל אותו לגבי התוכן השיווקי שאנחנו רוצים לכתוב. נשאל האם הוא יכול למקד אותנו בכתיבת פוסט/ בלוג/ מאמר בנושא שנרצה והאם הוא יכול לעזור לנו למצוא את הבידול שלנו, כך שהלקוחות ברשתות יעצרו לקרוא את מה שכתבנו, למרות ריבוי התכנים ובעלי המקצוע שקיימים בתחום. 

לשאול שאלות זאת אומנות ועוד לפני שה- AI נכנס לחיי, למדתי לשאול שאלות בעזרת הספר של יוסי קדמי, ‘להפוך לאומן בשאלת שאלות - למד לשאול שאלות טובות יותר ולקבל תשובות טובות הרבה יותר'. אני נעזרת בו ובבינה המלאכותית ומתאמנת לשאול שאלות שיקדמו אותי בכתיבת התוכן שידבר את השפה שלי ושייתן מענה מדויק ללקוחות שלי. 

באחת הפעמים ששאלתי ושוב ושוב את הבינה המלאכותית ובדקתי את הכתוב וחוזר חלילה, הבינה סיפרה לי על שיטת שאלה - בקשה ובדיקה. הסתקרנתי ואחרי ש'חפרתי' בעניין הבנתי, שאנחנו משתמשים בשיטה הזו כל יום מחדש באופן הכי טבעי, רק שמעולם לא נתנו לה שם.  אז הכירו את השיטה שאני לא המצאתי (אין גוף שהמציא אותה ולקח עליה בעלות) אבל בהחלט אימצתי והיא נמצאת אצלי בשימוש יומיומי בחיפוש דרכים לתכנים מעניינים ומדויקים.

נעים להכיר: שיטת A.B.C

לפי שיטת A.B.C:

A = ASK - שאלה

 BRIEF או B = BIEND - שילוב הנחיות ברורות

C = CHECK - בדיקה

לפני שאפרט על השלבים שלה, נסביר איך היא מתחברת עם סטוריטלינג, כתיבה שיווקית וכתיבה רגשית מה'פופיק'?

סטוריטלינג הוא אומנות סיפור הסיפורים בהקשר העסקי והשיווקי, דרך יצירת חיבור רגשי עם הלקוחות. אם נחזור רגע למלצר, כשהוא סיפר על המנה האהובה עליו הוא סיפר עם רגש, תשוקה, אהבה, עניין, כמעט כאילו הוא בישל את המנה והסיפור שלו גרם לנו, הלקוחות, לרצות לטעום ולשתף אותו בחוויה שלנו. באמצעות הסיפור נוצר קשר של חוויה אותנטית. המלצר שיווק (כתיבה שיווקית) לנו את המנה שהוא אוהב באמצעות סיפור (סטוריטלינג) שמחבר לרגש (כתיבה רגשית).

העבודה עם בינה מלאכותית מתחילה בשאלה. אנחנו שואלים שאלות ואחר כך, משלבים בקשות כמו: תכתוב בגוף נקבה, תוסיף הומור, תדבר בגוף ראשון, תגרום ללקוחות להתרגש ולבסוף, חשוב לבדוק ולוודא שהמענה שהתקבל עונה על הדרישות שלנו.

אותו תהליך קורה בסטוריטלינג: סיפור שמתחיל בשאלה או בפתיח מעורר סקרנות ומכיל נתונים מעניינים, שיגרמו ללקוחות לקרוא עד הסוף שישאיר אותם פעורי פה. 

בעצם, בשיטת ה- A.B.C אנחנו מבקשים מה- AI לספר סיפור שיווקי, נוגע, מעניין, עם הנעה לפעולה. כזה שיגרום ללקוחות לעצור, להגיב ולרצות לקבל מאתנו עוד. 

ואיך זה נראה בפועל

ASK

כשאני כותבת ל- AI שאלות רגשיות אני שואלת:

  • מה קהל היעד שלי מרגיש כרגע לגבי בעיה או נושא מסוים? (כל פעם בהתאם לנושא)
  • אלו חששות, תקוות וחלומות יש להם?
  • איך אני יכולה לעזור להם עכשיו ואיך אני יכולה לתת להם הרגשה שבאמת אכפת לי מהם, למרות שהמפגש בזום?

שאלות שיווקיות יותר יראו כך:

  • מהו הערך האמיתי שהמוצר או השירות שלי מספק ללקוחות?
  • איך המוצר או השירות שלי פותר או מקדם את הלקוח?
  • מה יגרום ללקוח לפעול?

BIEND - שלב השילוב או BRIEF - הנחיות ברורות

בשלב זה נערך שילוב של התובנות הרגשיות לבין המסר השיווקי, ליצירת תוכן שפונה גם ללב וגם לראש למשל:

  • כיצד המוצר או השירות שלי מתחבר לרגשות שזיהיתי אצל הלקוחות?
  • איך אפשר ליצור נרטיב המשלב בין החוויה הרגשית לבין הפתרון המעשי?
  • איך אפשר להציג את היתרונות השיווקיים באופן שמכבד את הרגשות של הקורא?
  • איך אפשר להשתמש בהמלצה של לקוח לטובת הכלל ולא רק על מנת לחזק את האגו?

ולסיום שלב הבדיקה - CHECK

בשלב זה נערכת בדיקה האם התוכן שיצרתי באמת מצליח לגעת בלקוחות ברשתות והאם הוא משלב בין הרגשי והשיווקי באופן אפקטיבי?

בבדיקה עבור כתיבה רגשית אשאל:

  • האם התוכן שכתבתי באמת מעורר את הרגשות המיועדים? 
  • האם הקוראים מרגישים שאני רואה אותם באמצעות הטקסט?
  • האם התוכן אותנטי ולא מניפולטיבי?

בבדיקה לכתיבה שיווקית אשאל:

  • האם המסר ברור?
  • האם הוא מניע לפעולה? 
  • האם היתרונות של השירות או המוצר מוצגים באופן משכנע אבל לא מכירתי?

מהיכן שואבים השראה לגבי שאלות?

מהלקוחות שלכם. הלקוחות שלכם שואלים כל הזמן שאלות ברשתות החברתיות ולכן תתחברו לקבוצות פייסבוק, נטוורקינג, תקשיבו ל'שיחות מעלית' עם השכנים, קראו את השאלות שנשאלות בקבוצות וואטסאפ שאתם חברים בהן ועוד. אנשים כל הזמן שואלים שואלות ומחפשים תשובות ענייניות, טובות, אכפתיות ובעלות משמעות.

בנוסף מומלץ לבקש מה- AI לחשוב על שאלות מעניינות לאחר שכתבתם נתונים חשובים אודות השירות, המוצר והלקוחות שלכם. 

לגבי הבקשות- חשבו מה הלקוחות מבקשים מכם, מה הם צריכים מכם, מה המסר שהם רוצים לשמוע? באיזה טון דיבור, גוף, שפה תרצו שהתוכן ייכתב ומה הכי חשוב שיעבור דרככם.  בקשו מהבינה להתאים את התוכן לפלטפורמה השיווקית למשל: וואטסאפ, בלוג, מאמר, לינקדאין, פייסבוק, אורגני, ממומן וכו' וזכרו שהכתיבה שונה בכל אחת מהמדיות. 

שלב הבדיקה הוא החשוב ביותר בעיני. צריך לבדוק שהמנה שממנה המלצר כל כך התלהב וסיפר לנו עליה בהרחבה, אכן מכילה את המרכיבים שאתם אוהבים (שהלקוחות שלכם אוהבים).

לפעמים, מרוב שאנחנו - בעלי העסקים - כל כך מאוהבים בתוצרים שלנו, אנחנו שוכחים לשאול את הלקוחות האם השירות או המוצר נותנים להם את המענה הטוב והמתאים ביותר. לכן, אני ממליצה שתבדקו על תוכן שאתם כותבים שוב ושוב ואם צריך, תקנו ושפרו אותו. אגב, אם עולה לכם שאלה תוך כדי הקריאה שלא נתתי עליה מענה, כתבו לי ואענה במידה ואדע את התשובה ואם לא אשאל את הבינה, כי בסופו של יום התוכן הזה נועד לעזור לכם כמו שהוא עוזר לי.

ועוד דבר חשוב 

מה שתפרסמו הוא באחריותכם ולכן חשוב מאוד לבדוק ציטוטים, מקורות ואמירות שהבינה המלאכותית מעניקה לכם. הרבה פעמים תתקלו ב'חרטוטים' ואם לא בדקתם ובכל זאת פרסמתם, זה יכול להיות לא נעים. הלקוחות סומכים עליכם ולכן יש חשיבות לכל מילה כתובה ולכל מסר שנמסר. בנוסף בדקו שהתוכן באמת מדבר אתכם, שהמסר שרציתם להעביר - עובר. 

הבינה מהווה השראה, מייעצת על ה'תיבול' ומשאירה לנו את החופש ליצור את התכנים כך שידברו אותנו באופן ברור עבור הלקוחות.

לסיום

כשאני כותבת תוכן לרשתות החברתיות והעסקיות, לרבות תוכן ממומן, חשוב לי שהתוכן ייגע, יפעיל רטט ולא סתם יהיה מכירתי וקר. הלקוחות מרגישים מבעד למילים את המקצועיות והאכפתיות שלכם ולכן, אני ממליצה לכם להיעזר בשיטת ה- ABC.

אם תיישמו את השיטה תראו שהיא רלוונטית לכל תחום בחיים. היו ערניים לשאלות ולבקשות שסביבכם ותוכלו ליצור שפע של תכנים איכותיים בקלות. אגב, בפעם הבאה שתלכו למסעדה ותתלבטו על המנות, קראו למלצר, בקשו ממנו המלצות על מנת היום, הקשיבו לסיפור אודות המנות והרגישו מאיזו מנה המלצר הכי מתלהב. שאלו אותו: ‘האם זו המנה האהובה עליך?’ וכשהוא יופתע וישאל ‘איך ידעתם’? חייכו. 

אם המנה עונה על הצרכים שלכם, הזמינו אותה ואל תשכחו להשאיר לו טיפ נדיב בסוף הארוחה ולהודות על ההמלצה. כשמישהו אוהב את מה שהוא עושה וממליץ בתשוקה, הוא פותח בפנינו דלתות חדשות לחיבור עם אדם זר.