מאז המהפכה התעשייתית העולם המודרני מאופיין בשפע עצום של מוצרים הנמכרים בחנויות ובשווקים. התחרות על כל לקוח גדולה ובמאה ה-21 היא הגיעה לשיאים חדשים. 

כולנו חשופים לכמויות אדירות של מוצרים, חלקם ממש זהים זה לזה באיכות ובטיב שלהם ובכל זאת, ישנם מוצרים שנמכרים יותר על פני אחרים. אז מה מבדיל בין המוצרים וגורם ללקוחות לבחור במוצר כזה על פני אחר? 

ישנם מספר גורמים שמשפיעים על ההחלטה הזו, אבל אריזה מעוצבת היא אחד מגורמי ההשפעה העיקריים.

אם נחשוב לעומק, עיצוב אריזה, שנעשה תוך מחשבה מעמיקה ויצירתית, נועד להחליף את המפגש שהיה פעם בין המוכר ללקוח. מי שמעצב אריזות צריך לדאוג שכל מה שהלקוח צריך בהיבטים של צרכים פסיכולוגיים, רגשיים ופרקטיים, אכן יבואו לידי ביטוי באריזה. כשהאריזה עונה על כל צרכי הלקוח, הדרך מהמדף לקופה הרושמת מתקצרת. 

ניתן מספר דוגמאות:

אריזות מעוצבות למוצרי קוסמטיקה

מתי בפעם האחרונה היית באחת מחנויות הפארם באזור מגוריך? 

גם אם זה קורה לעיתים רחוקות, בוודאי לא יכולת להתעלם משורות על שורות של מדפים עמוסים באריזות מעוצבות למוצרי קוסמטיקה וטיפוח, טואלטיקה, היגיינה, בשמים, קרמים, צבעים לשיער ועוד. אני לא יודע כמה יצרני קוסמטיקה יש בארץ ובעולם, לא ספרתי. מה שאני כן יודע, הוא שהם מייצרים יחד מאות אלפי מוצרים (אם לא מיליונים) שכל אחד ואחת מאתנו צריכים וקונים מעת לעת.

אריזות מעוצבות למוצרי קוסמטיקה הפכו עם השנים ליצירות אומנות של ממש. החומרים מהם הן עשויות, המסר הוויזואלי, הצבעוניות, אותיות מובלטות או שקועות, שילוב של קרטון אטום ופלסטיק שקוף שדרכו אפשר לראות את המוצר, גודל האריזה, הצורה והמשקל שלה, הם רק חלק מהפרמטרים שנלקחים בחשבון בסטודיו שלי. 

אני רואה לנגד עיניי, בכל שלב ושלב, את הלקוח שעומד מול המדף ומתלבט והתפקיד שלי כמעצב אריזות, הוא לגרום לו להפוך מעובר אורח מזדמן ללקוח משלם.

עיצוב אריזה למוצרי מזון

הרשו לי לנחש שכל הורה ישמח אם ילדיו יאכלו יותר ירקות. 

ביבשת אוסטרליה הרחוקה משווקים ירקות באריזות שיימשכו ילדים ויגרו אותם לאכול. כך עגבניות שרי, למשל, נארזות כמו ממתקים (לפי עין הצרכן הישראלי) בקופסה שהופכת אחר כך למשחק. באמצעות כך מושגות שתי מטרות: חינוך לאורח חיים בריא ושמירה על איכות הסביבה. תודו שעיצוב אריזה למוצרי מזון שהוא לא קופסת פלסטיק עם רשת אדומה, יעשה טוב יותר את העבודה.

עיצוב אריזה למוצרי מזון הוא לרוב הרבה מעבר ליופי ואסתטיקה. למוצרי מזון יש חיי מדף קצרים באופן יחסי ולכן, האריזה צריכה להגן על המוצר לכל אורך שרשרת האספקה - מרגע האריזה ועד להגעתו לבית הלקוח. אריזה שתיוצר מחומר לא מתאים, תיקרע, תירטב או שאר מרעין בישין, תפגע קודם כל במוצר אבל יותר מזה בחוויית הקנייה של הלקוח.

יתרה מכך, בעיצוב אריזה למוצרי מזון יש לקחת בחשבון גם את המשקל ברוטו של המוצר (כולל האריזה), כדי שהוא לא יהפוך לחיסרון בסל הקניות הכולל של הלקוח.

אריזות מעוצבות יכולות לחסוך כסף. הרבה כסף

כן, אני שומע איך הספקות שלך מהדהדות עד קו צינור הנפט. הרי איך זה ייתכן שאנחנו מוסיפים אריזה למוצר וגם חוסכים? הו, תודה ששאלת. אז כך:

1. חסכון בעלויות מחזור 

כל מפעל משלם מדי שנה, בהתאם לחוק, הון עתק על סילוק פסולת ומחזור ומי שעובר על החוק צפוי לקנסות גבוהים. עיצוב אריזות חכם יתחשב גם בנקודת הסיום של האריזה – בבית הקברות של האריזות, אם תרצו. אריזות ריקות שתופסות נפח גדול או שמשקלן כבד ישפיעו מיד על עלות המחזור. אם האריזות הריקות עשויות מחומרים שלא ניתן למחזר אלא דורשות גריסה והטמנה, העלויות עולות פי כמה וכמה.

הנראות של האריזה, המקוריות והיצירתיות שלה הן חשובות מאוד, אבל אם בחישוב של עלות מול תועלת המפעל יצטרך להפריש חלק נכבד מההכנסה והרווח למחזור – יצא שכרו בהפסדו. ככה פשוט.

2. חסכון בעלויות אחסון

אם עיצוב האריזה מחייב שהיא תגיע לעמדת המילוי כשהיא מורכבת (בנויה) זה דורש מחסן או מרלו"ג (מרכז לוגיסטי) גדולים וגם זה עולה לא מעט כסף. אריזה שמגיעה כשהיא במצב ‘פתוח’ (פרושה) ומרכיבים אותה רגע לפני המילוי, תחסוך מקום וכאמור, גם לא מעט כסף.

3. חסכון בעלויות הובלה

אריזות מעוצבות שקשה לסדר אותן על משטחים, או שדורשות טיפול מיוחד בשינוע שלהן מייקרות מאוד את העלויות. בשוק תחרותי כל כך, בו הלקוח בוחר את המוצרים גם על-פי המחיר שלו, אין סיבה שהמפעל יספוג את העלויות הנלוות.

4. חסכון בעלויות מידוף

יצרנים משלמים לא מעט כסף על מקום במדפים בחנויות. ככל שנוכל לסדר את האריזות באופן שגם יהיה בולט דיו וגם לא יתפוס מקום על המדף, כך יגדל החיסכון שלנו.

חווית קנייה טובה עם אריזות מעוצבות

יש לא מעט מוצרים שהאריזה היא חלק בלתי נפרד מהם. קחו למשל נר דקורטיבי שהאריזה שלו הופכת למשטח ייעודי להניח אותו עליו. דוגמה נוספת היא אריזה של קפסולות של קפה, שברגע שפותחים אותה ישנה ארומה עדינה של קפה באוויר. יש גם לא מעט אריזות שהן כל כך יפות ושימושיות עד שהן הופכות לאוספים של ממש, או לחילופין משנות ייעוד. 

כמעט בכל בית אפשר למצוא קופסת פח של עוגיות שהפכה לכלי אחסון לכל הפיצ'יפקס שאף אחד לא יודע איפה לשים, כך שאריזות מעוצבות תורמות לחוויית הקנייה כשהלקוח מקבל מהן גם ערך מוסף. אם לא הייתה חשיבות לחוויית הקנייה, ייתכן שהיינו ממשיכים לעטוף לא רק דגים בעיתונים.

לסיכום

עיצוב אריזות הוא הרבה יותר מאשר עטיפת המוצר – הוא מפתח חיוני להצלחתו בשוק התחרותי של היום. אריזה מעוצבת היטב יוצרת רושם ראשוני חזק, מושכת את העין, ומשדרת מסר ברור על ערכי המותג והאיכות של המוצר. מעבר לאסתטיקה, העיצוב חייב להיות גם פונקציונלי ולהבטיח נוחות וקלות בשימוש, תוך שמירה על עמידות המוצר והגנה עליו. בעידן בו הצרכנים מושפעים מחוויות ויזואליות ומחפשים חיבור רגשי למותגים, עיצוב אריזה יצירתי ומחושב יכול להפוך מוצר פשוט לסיפור הצלחה שייחרט בזיכרון הלקוחות.

חשוב לדעת, שעיצוב אריזות זו מומחיות ייחודית ולא כל מעצב גרפי, מוכשר ככל שיהיה, בקיא בתחום. במפעלים רבים פועלות מחלקות עיצוב וגרפיקה. בחלקן ישנם מעצבי אריזות ו/או מעצבי מוצר ובחלקן לא.

הניסיון שלי, כמעצב מתכנן וממתג אריזות, מוכיח שהרבה פעמים כדאי ורצוי להיעזר במעצב אריזות במיקור חוץ, שיוסיף זווית מבט רעננה ומקורית למוצר קיים, כדי לבדל אותו מאחרים ובטח כשעל הפרק יש מוצר חדש לפני השקה.