
העולם שלנו משתנה ומתקדם בקצב מסחרר והיכולת להמציא פתרונות חדשניים ומותאמים לימינו אנו, היא הכרחית ליזמים שבינינו אבל איך זה מתחבר למקורות היהודים שלנו? האם ניתן להיות רוחני ומעשי גם יחד?
מי שמכיר אותי יודע, שהיהדות היא דרך החיים, המצפן והמהות שלי ובמקביל אני גם איש עסקים, יזם בגוף ובנשמה. לפעמים זה גורם לאנשים להרים גבה ולתהות איך שמרנות וחדשנות אינן מתנגשות זו עם זו, האם זה מקשה עלי או מאתגר אותי באופן כזה או אחר, לכן החלטתי לתת לכם טעימה מהחיבור שבין העולמות והשילוב שביניהם.
לא כולם יודעים שבמסורת היהודית יש אוצר של רעיונות וערכים שיכולים לסייע לנו בפיתוח חשיבה יזמית. במאמר זה אני רוצה לחלוק אתכם את ‘שיטת כוונה’, הבנויה על ארבעה עקרונות המשלבים את הרצון שלנו לממש את הפוטנציאל היזמי והעסקי שלנו, לצד הערכים והאמונה שמהווים חלק בלתי נפרד מחיינו.
רגע לפני שנצלול ונכיר את ארבעת העקרונות, בואו נדמיין שאנחנו ציירים ושיש לנו את כן הציור היציב שלנו, קנבסים בכל מיני גדלים, בלוק ציור, מגוון רחב של צבעים ומכחולים מכל הסוגים. בעצם, אנחנו יכולים לצייר כל תמונה שנרצה, נכון?
כל מה שצריך הוא לדעת הוא מה נרצה לצייר ולפעול בהתאם.
ועכשיו, בואו נחבר את הדימוי שיצרנו ל'שיטת כוונה'.
שיטת כוונה - גישה יהודית לפיתוח אישי ויזמות
העיקרון הראשון: עין טובה
עיקרון זה מתייחס למציאת היכולות והכישרונות שכל אדם נושא אתו, לגילוי וחיבור לערכים ולאיכויות שמבטאים את אישיותו.
אם נחזור למטאפורת הציירים שלנו, זו בעצם הבחירה להסתכל על הצבעים שלנו בזכוכית מגדלת. כשנעשה זאת נגלה שיש לנו גוונים שונים, ניואנסים ונתוודע לטוב שבהם ולייחודיות שלהם.
אם נתרגם את זה לחיי היומיום שלנו בכלל ולאנשים בפרט, על פי עיקרון זה נבחר להתמקד בנקודות החוזקה, בייחודיות ובמיוחדות שקיימת בנו ובאחרים. כך נוכל לראות את הטוב שבעולם ובנוסף, למגנט עוד טוב לחיינו. אם נבחר לראות את הדברים בעין טובה, נגלה את הגדולה שבנו פי כמה וכמה ובעיקר נלמד לפעול מהמקום החזק שקיים בנו.
העיקרון השני: פיתוח הרצון
בהתאם לעיקרון זה אנחנו בעלי היכולת ליצור את המציאות שלנו באמצעות המחשבות, הרגשות והמעשים שלנו. אנחנו הרי ציירים, זוכרים? אנחנו אלה שמכוונים את כן הציור שלנו, ממקמים את הבד באופן שנרצה שיהיה לנו נוח לגשת אליו, אוחזים במכחול ושולטים באופן שבו אנחנו מושכים את היד למעלה, למטה ולאן שרק נרצה. אנחנו הבוחרים, המחליטים והפועלים.
בתרגום לחיי המעשה, גילוי ופיתוח הרצון המלא והעמוק שלנו, שמבטא בתוכו גם את עולם הערכים שלנו, מהווה מצפן בעשייה שלנו ויאפשר לנו לוודא שאנחנו מגשימים את עצמנו במלואנו ללא צמצום, הגבלה או סטייה ממי שאנחנו רוצים להיות ולעשות.
העיקרון השלישי: התפתחות אישית
גם אם אנחנו מצליחים ומשגשגים, תמיד יש מקום לשיפור, צמיחה, חמלה, גבורה, למידה והתחדשות. הסתכלו בעבודות מוקדמות של ציירים מוכרים. הן ללא ספק יפות ומרשימות. אם תתעמקו בעבודות שלהם לאורך השנים, תגלו שיטות חדשות שאימצו, טכניקות מעניינות וסגנונות שנוספו לרפרטואר שלהם עם השנים. התוצאות שהם הגיעו אליהן היו מרהיבות ונכנסו למוזיאונים בכל העולם ולדפי ההיסטוריה, כיצירות ששינו את עולם האמנות וההתפתחות שלהם היא זו שאפשרה זאת.
העיקרון הרביעי והאחרון: שינוי פנימי ומציאת התשובות בתוכנו
אנחנו יכולים לעמוד בסטודיו ישן וצפוף בדרום תל אביב ולצייר לעצמנו את הנוף המדברי שטיילנו בו ועורר בנו רוגע ושלווה או את המשפחה שמחכה לנו בבית לארוחת שבת. אנחנו לא חייבים להתמקד בטפט המתקלף שעל הקיר וברצפה החורקת. אנחנו יכולים גם להחליט שהסטודיו הזה לא משרת אותנו או את היצירתיות שלנו, ולצאת לצייר בשדה הפתוח או בנקודת תצפית גבוהה.
אנחנו יכולים ללמד את עצמנו להסתכל פנימה, לתוכנו, להתייחס לעצמנו טוב יותר, לדבר אל עצמנו יפה יותר ולבחור לשנות בראש ובראשונה את עצמנו. האפקט שייווצר בסביבה שלנו יהדהד בהמשך. התשובות נמצאות אצלנו ועלינו למצוא אותן בתוך תוכנו.
במילים פשוטות, היהדות מלמדת אותנו להתחיל עם הטוב שיש, להיות בעין טובה, ושבתוכנו יש כח (רצון) יוצר פנימי וחזק.
אם נסכם את ארבעת העקרונות ניתן לראות כי 'שיטת כוונה' מחברת בין עומק, רוחניות, ערכים - עולם פנימי עשיר מצד אחד, לעולם רציונלי, מעשי, עם פעולות שמובילות לתוצאות מצד שני.
לראות את הטוב באנשים, להאמין בעצמנו, לקחת אחריות על חיינו ועל הבחירות שלנו ולהמשיך ולהתפתח, ללמוד ולצמוח. זה חשוב וטוב שאנחנו מרגישים טוב עם עצמנו, שהתפתחנו, שאנחנו חשים צמיחה, יחד עם זאת, במציאות היומיומית התוצאות צריכות להיות לנו ברורות וניתנות למדידה והשוואה.
כיזם, מאמן ואיש עסקים, אני מזמין אתכם למצוא את האיזון המדויק שידרבן אתכם לעשייה, יעורר בכם השראה וייתן לכם את הכלים הפרקטיים והתמיכה הרוחנית שנדרשים כדי ליצור את החיים שאתם רוצים לעצמכם.