הטבע העניק לנו צמחי מרפא בעלי סגולות רפואיות שאם נשתמש בהם נכון, נוכל לשפר את מצבנו הבריאותי בהווה ולמנוע הופעת מחלות בעתיד.

מחקרים רבים הצליחו לבודד מצמחי מרפא ומפירות חומרים פעילים שהוכחו כיעילים כמו תרופה.

תזונה מהווה את אחד מהגורמים המשמעותיים ביותר במניעה ובטיפול במחלות לב שנוצרות גם כתוצאה מדלקתיות, בעיקר בגלל מספר תרכובות הנקראות ‘נוגדי חמצון’ או ‘אנטיאוקסידנטים’ אשר הגוף שלנו מקבל דרך התזונה.

החמצן, שהינו חשוב ונחוץ ביותר לגופנו על מנת לתפקד, עובר בתא תהליך של חילוף חומרים. במהלך תהליך זה נוצרים רדיקלים חופשיים שהם תוצרי הלוואי של התהליך. רדיקלים חופשיים הם חומרים כימיים, שהורסים את התאים תוך כדי שינוי הדנ"א בגרעין התא, דבר שיכול לגרום לתאים להיחלש עד כדי להגיע למצב של חוסר תפקוד.

עולה, אם כן, שהרדיקלים החופשיים הם האויבים של התאים בגוף, הם גורמים להזדקנות התאים, לבעיות לב, סרטן ועוד.

נוגדי החימצון (האנטיאוקסידנטים) הן מולקולות שמתחברות לרדיקלים החופשיים, מפסיקות את הפעילות שלהם ועוצרות אותם מלגרום נזקים. 

האנטיאוקסידנטים מגיעים מהתזונה, אך התזונה המערבית המודרנית מבוססת על מזונות מעובדים וריקים, שאינם מכילים שום ערך תזונתי ובוודאי שלא נוגדי חימצון. 

יתרה מכך, התזונה הגרועה לא רק שאינה כוללת די נוגדי חיצון, אלא שהיא גורמת בעצמה לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים. כך בדיוק נוצרות מחלות.

לחליטות המופקות מצמחים ומפירות ישנן סגולות רפואיות מיוחדות, כיוון שהחומרים הפעילים בהן עוברים ברובם למים החמים. למעשה, הטבע מגדל עבורנו אוצרות בריאות הניתנים לשימוש אפקטיבי בצריכה נבונה.

בכל סוג חליטה נעשה שימוש בחלק אחר של הצמח. כך בחליטת נענע ולואיזה למשל, נעשה שימוש בעלי הצמח, בעוד שבחליטת רימונים נעשה שימוש בפרי עצמו ואילו בחליטת קינמון נעשה שימוש בחלקים מגזע הצמח.

הנה דוגמאות לחליטות טעימות שתומכות בבריאות טובה ללב ולמערכת הדם: 

א. חליטת תפוח

מכירים את המשפט 'An apple a day keeps the doctor away'? 

המשפט הזה אינו מקרי, שכן לתפוח סגולות רפואיות רבות: 

מכילה ויטמינים וחומצה פולית: A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 

וכן מינרלים: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ ואשלגן.

התכונות הבריאותיות שלה:

• אנרגיה זמינה

• ויסות לחץ הדם וקצב הלב

• יעיל נגד עצירות

• עשיר בנוגדי חמצון מסוג ביופלבנואידים, המונעים מחלות ובעיקר סרטן

• הקליפה מכילה סיב מסיס מסוג פקטין, המסייע בהורדת כולסטרול ואיזון הסוכר בדם

ב. חליטת רימונים

מכילה ויטמינים: C, E, K, B5 

כמו כן מכילה מינרלים מסוג: סידן, ברזל, אשלגן ונחושת

התכונות הבריאותיות שלה:

• מחזקת את מערכת החיסון למניעת זיהומים נגיפיים ובקטריאליים

• מכילה נוגדי חמצון מסוג פוליפנולים בכמות גבוהה פי כמה מיין אדום או תה ירוק

• מאטה ומונעת התפתחות של סוגי סרטן רבים

• מכילה נוגדי חמצון המונעים התפתחות של טרשת עורקים ומסייעים בהורדת לחץ הדם

ג. חליטת דובדבנים 

מכילה חומצה פולית וויטמינים: A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 

כמו כן, מכילה מינרלים מסוג: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ ואשלגן. 

התכונות הבריאותיות שלה:

• מחזקת 

• מאטה תהליכי הזדקנות

• אנטי דלקתית

• אנטי סרטנית

• מחזקת את מערכת הדם והלב 

שימושים רפואיים:

• מסייע בהורדת הכולסטרול ואיזון הסוכר בדם.

 

ככלל, הטיפול המסורתי בצמחי מרפא נשען על התאמת מרשם אישי למטופל, לאחר אבחון מקיף ומלא של המטפל, בו הוא מנסה להבין את שורש הבעיה ואופי הטיפול הדרוש לריפוי. לשם כך, פותחו במהלך השנים שיטות אבחון ייחודיות שהיווי כלי עזר חשובים למטפלים בעבודתם.

יחד עם זאת, גם ברפואה הסינית וההודית – אחת השיטות הידועות לטיפול באמצעות צמחי מרפא הן פורמולות הפטנט. פורמולות אלו, אשר הוכיחו את עצמן כיעילות במשך מאות שנים, מתאימות למצבי חולי שונים. כל מטפל סיני מקצועי מחויב להכיר כמה עשרות פורמולות שכאלו ולשלוף אותן ברגע הנכון, עבור המטופל הנכון.

לסיכום

ישנם צמחים שמצטיינים ובולטים בתכונות הריפוי שלהם כדוגמת כמון, זנגוויל, כורכום, כוסברה, אניס, שומר, אורגנו ופפריקה. ישנם צמחים ותבלינים נוספים שהינם בעלי ערך עצום לאדם; הם לא רק מוסיפים טעם רב למזוננו אלא שניתן להפיק מהם הרבה יותר מאשר רק טעם וריח. טיפול באמצעות צמחי מרפא היא שיטת ריפוי המסתמכת על התכונות הסינרגטיות והמרפאות שיש בצמחים על מנת לטפל בסימפטומים של מחלות ועל מנת לשמור על מצב בריאות תקין.

אסיים עם האמרה המוכרת שלא תמיד מיושמת: 

'Let food be thy medicine and medicine be the food' (היפוקרטס)