כאבי ברכיים הם תופעה נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים, החל מספורטאים דרך ילדים ונוער ועד למבוגרים וקשישים.
בעוד שניתוחי ברכיים עשויים להיות פתרון הכרחי במקרים חמורים, רבים אינם מודעים לחלופות שמרניות המאפשרות שיקום והקלה על הכאב, ללא התערבות כירורגית.
המדריך הבא נועד לעזור לך להבין את האפשרויות השונות הקיימות לטיפול בכאב זה, תוך שימת דגש על חשיבות האבחון והתהליך הטיפולי להצלחת פתרון הבעיה.
נקודת המוצא: כל אדם וכל מקרה שונים זה מזה
חשבו על ספורטאי צעיר שנפצע ועקב כך נמנעת ממנו האפשרות לעסוק בתחומו. אדם כזה ישקול כל דרך מהירה שתבטיח לו את האפשרות לחזור ולעסוק בספורט. לעומתו, אדם מבוגר שלא מרבה לזוז ולא מתכוון להשתתף במרתון בשנים הקרובות, יכול להרשות לעצמו ‘לקחת את הזמן’ ולהימנע מפעולה כירורגית.
לכך יש להוסיף, לפני החלטה על הפתרון הערכה של אופי הכאב, המגבלה שנוצרה כתוצאה ממנו והפגיעה בברך עצמה ובאיכות החיים של המטופל.
חשוב לבדוק האם הכאב נוצר בעקבות טראומה או שאולי בשל תאונה או נפילה, האם הכאב מופיע בהליכה או במנוחה, האם בעליית מדרגות או בירידה, האם הוא מופיע בצד הפנימי או החיצוני של הברך או אולי בכלל על הפיקה או מאחור. בנוסף, יש לבדוק האם ישנם כאבים נוספים שנילווים לכאב בברך, כמו כאבי גב או כאבים שמוקרנים לאורך הרגל. בנוסף יש לבדוק האם אובחנו נוזלים במפרק ואם כן, איפה והאם אובחנה גם דלקת.
בכך לא הסתיימו השאלות. יש לבדוק האם אובחן קרע ואם כן, באיזו רצועה ומהי דרגתו, האם ישנה שחיקת סחוס ובאיזו דרגה, האם ישנו היבט רגשי לכאב, האם ישנן תנועות, מנחים והרגלים שחוזרים על עצמם אצל אותו אדם שמתלונן על הכאב (למשל, נהגים שיושבים בפוזיציה מסוימת זמן ממושך, רקדניות, אצנים וכו').
כפי שאתם בוודאי מבינים, התשאול והאבחון חשובים להצלחת הטיפול ולתיקון הדפוסים שייתכן שהם אלה שגרמו לנזק בברך מלכתחילה.
למה בכלל כדאי לשקול טיפולים שמרניים?
טיפולים לא פולשניים נותנים לגוף הזדמנות להשתקם בצורה טבעית, תוך הפחתת הסיכון לסיבוכים הכרוכים בניתוחים.
חשוב לזכור, שבכל ניתוח ישנם סיכונים כגון: זיהומים, כשל ניתוחי, סיבוכים, החמרה וצורך בתקופת שיקום והחלמה ממושכת. בנוסף, יש לזכור שכל ניתוח מותיר צלקת (גם אם היא קטנה), שיכולה להשפיע על האפשרות להגעה להחלמה המלאה.
אז מה עושים? נוקטים בגישה הדרגתית
גישה שמרנית מאפשרת למטפל ולמטופל לעקוב אחרי ההתקדמות ולהתאים את הטיפול בצורה אישית, תוך שמירה על איזון בין שיקום הגוף למניעת נזק נוסף והתדרדרות.
אפשרויות טיפול מרכזיות
פיזיותרפיה ושיקום מתחום הרפואה הקונבנציונלית
פיזיותרפיה היא כמובן אחת השיטות המוכחות והמוכרות לטיפול בכאבי ברכיים. הפיזיותרפיסט ייתן לרוב תרגילים לחיזוק השרירים התומכים ולשיפור טווחי התנועה. עבודה עם פיזיותרפיסט מוסמך מאפשרת למנוע פציעות חוזרות ולבנות תוכנית מותאמת אישית. יצוין, כי שילוב פיזיותרפיה עם הידרותרפיה (טיפול במים) יכול לתרום רבות למטופל ולתהליך השיקום.
קינזיולוגיה יישומית
קינזיולוגיה יישומית היא שיטת אבחון וטיפול יעילה במיוחד מתחום הרפואה המשלימה, המשלבת את שיטת M.T.R.S.M לטיפול ממוקד בשורש הבעיה. בעזרת קינזיולוגיה יישומית ניתן לאתר חוסר איזון, חולשות תפקודיות ולזהות את מקור הכאב.
שיקום רפואי (שיטת M.T.R.S.M)
שיטה זו משלבת טכניקות שיקום לשיפור היציבות ואיזון בין המפרקים והשרירים ומשמשת לשיקום ואיזון הגוף בכל הרבדים וההיבטים (פיזיולוגי, רגשי, מטאבולי, וסקולרי, אנרגטי ועוד).
בשיטה זו נזהה את השרירים שלא מתפקדים כראוי וגורמים למנגנון פיצוי, נפחית עומס מהשרירים שנמצאים בטונוס גבוה, נמנע חיכוך יתר ונעודד שימוש יעיל ונכון בכל השרירים כך שיאפשרו איזון כללי.
שילוב עם טיפולים נוספים
עבודה משולבת עם פיזיותרפיה/הידרותרפיה וטיפולי מגע נוספים מזרזת את ההחלמה ומשפרת את התוצאות.
טיפולי מגע מסייעים בהרפיית השרירים, בשיפור זרימת הדם ובהפחתת כאבים.
טיפולי מגע נוספים שנכון לשלב לפי המקרה:
עיסוי שיקומי רפואי
מותאם לטיפול בבעיות שרירים ורקמות, עם או בלי שמנים. נוכל להוסיף לעיסוי כוסות רוח, דיקור, אבנים חמות, קינזיוטייפ ועוד.
עיסוי לימפתי
תורם לניקוז נוזלים ולשיפור תפקוד המערכת הלימפתית. טיפול זה משפר את הזרימה ומפחית נפיחויות.
רפלקסולוגיה
שיטת טיפול זו מתמקדת בטיפול דרך כפות הרגליים בעיקר, אבל גם דרך כפות הידיים והקרקפת לתמיכה במערכות הגוף השונות.
רפלקסולוגיה משמשת לחיזוק האבחון, לטיפול יעיל באזורי רפלקס, במיוחד כשקשה לגעת בברך עצמה עקב הכאב. רפלקסולוגיה הוא טיפול מרגיע ומאזן המאפשר ריפוי טבעי.
חשוב להתאים את הטיפול, סוג ועוצמת המגע למטופל ולהבין, שמדובר בתהליך.
וישנו גם ערך נוסף
טיפולים משלימים תורמים לתהליך הריפוי ולשיפור הרווחה הכללית.
תמיכה רגשית: ניתן להשתמש בפרחי באך להרגעת מתחים ולהתמודדות עם הכאב. לרוב מקור הכאב הינו גם רגשי והתאמת התמציות הנכונות יכולה לעזור למטופל לפתור קונפליקטים שהם בעצם מקור הבעיה.
תמיכה תזונתית: במקרים רבים ישנה דלקתיות בגוף שנגרמת בעקבות תזונה לקויה או עודף משקל. אלה גורמים לעומס וליציבה לא נכונה ושיפור שלהם יכול להוות מרכיב משמעותי בתהליך השיקומי של הגוף.
מקרי הצלחה מהקליניקה
- מטופל בשנות ה- 50 לחייו שסבל משחיקת סחוס בברך, הצליח לשפר את איכות חייו בעזרת שילוב בין פיזיותרפיה וטיפול שיקומי.
תוך שלושה חודשים הוא דיווח על ירידה משמעותית בכאבים ועל שיפור בתפקוד היומיומי. - כדורגלן שעבר ניתוח לפני 20 שנים להחלפת מפרק אמנם חזר לפעילות עצימה, אך בשנתיים האחרונות סבל מקושי בכיפוף ויישור הברך ומכאבים בשתי הברכיים. לאחר אבחון ותהליך טיפולי עקבי האופציה של ניתוח חוזר ירדה מהפרק והוא חש הטבה משמעותית.
- אישה בת 60 שסבלה מקרע חלקי ברצועה, שחיקת סחוס מתקדם בברך וכאבי גב תחתון טופלה על ידי בקינזיולוגיה בשילוב טיפול שיקומי ורפלקסולוגיה. כבר לאחר שני טיפולים היא דיווחה על הקלה משמעותית בכאב ובסופו של תהליך, היא גם נמנעה מניתוח.
אז מה תכל'ס? הנה מספר המלצות מעשיות
התייעצו גם עם מטפל הוליסטי
כאשר הכאבים אינם חמורים או כאשר יש רצון לבחון פתרונות לא פולשניים לפני ניתוח, התייעצו עם מטפל הוליסטי. אל תוותרו על אבחון וייעוץ רפואי אורתופדי קונבנציונלי, אך במקביל עברו אבחון מקיף וקבלו חוות דעת נוספת אצל מטפל עם גישה הוליסטית שמתמחה בשיקום.
איך בוחרים מטפל הוליסטי?
חפשו מטפל בעל הכשרה מתאימה וניסיון בטיפול במקרים דומים. בקשו המלצות או בדקו סיפורי הצלחה קודמים.
אין ברירה ונדרש ניתוח?
הכנת הגוף והנפש לפני הניתוח ישפר את סיכויי ההצלחה, יקצר את זמן ההחלמה ויתרום לשיקום מלא. לתהליך השיקומי לאחר ניתוח ישנה חשיבות עליונה להחלמה מהירה, מלאה, קלה ולאורח זמן.
לסיכום
טיפול בכאבי ברכיים אינו חייב להתחיל או להסתיים בניתוח. נכון, לפעמים אין ברירה, אך ישנם מקרים רבים שזה לא המצב.
גישה שמרנית והוליסטית הכוללת אבחון מדויק, טיפול מותאם אישית ושילוב של טכניקות מתקדמות יכולה להביא לשיפור משמעותי באיכות החיים ולכן, פנו למומחה, בדקו את האפשרויות שלכם וזכרו, כי תהליך שיקום מיטבי מתחיל באבחון נכון שכולל איזון הגוף והנפש.