איך מחלקים רכוש בגירושין?

הי, אני ואישתי, עוד מעט לשעבר... מתגרשים וצריכים לחלק את הרכוש, האם מגיע לה הכול חצי חצי? אם אני באתי עם דירה ואח"כ קנינו דירה יותר גדולה, האם מגיע לי יותר, או שאני חייב לתת לה הכול חצי. האם זה נתון למשא ומתן, מה אומר החוק לגבי חלוקת רכוש בגירושים ?

31/12/2023

מספר תשובות: 2

תשובות המומחים

ככל בני זוג אשר התחתנו לאחר שנת 1975 יחול עליהם חוק יחסי ממון. החוק למעשה קובע שאם לא ערכתם הסכם ממון, כל מה שצברתם ביחד הינו בחלקים שווים (זכויות וחובות). החוק קובע שירושות ומתנות שניתנו באופן מובהק לכל אחד מבני הזוג ו/או נכסים שהבאתם קודם לנישואין הינם של בן הזוג שעל שמו הם זה הכלל. . לכלל הזה יש יוצאים מן הכלל, לדוגמא אם רשמתם את הזכויות בחלקים שווים או אם "עירבבתם" את הנכסים. לגבי הדירה אם הדירה השניה - החדשה נרשמה בחלקים שווים אז לכאורה ויתרת על הזכות שלך לטעון שלא מגיע לה. אם הדירה לא נרשמה בחלקים שווים יש לך בסיס לעמוד על הזכויות שלך ביתר. ואם יש נכסים שעל פי החוק הם מוחרגים (פורט לעיל) ובכל זאת רשמתם או פעלתם בצורה שמצביעה על כוונת שיתוף, אזי אשתך תוכל לטעון שמגיע לה אחוזים לגבי המו"מ הכל נתון למו"מ אך כאשר מנהלים מו"מ תמיד בודקים מה החוק אומר מה הסטנדרט. לצד זאת כשמדובר על הסכם כולל יש כל מיני נושאים שלכל אחד מכם יש אינטרס לנהל אותו, או לקדם ויכול ויסכים לוותר על זכות כזו או אחרת כדי להגיע לכדי הסכם גלובלי עם זאת חשוב לשים לב, שכל מקרה לגופו ויש לבדוק את העובדות בצורה מדוייקת יותר כדי שהתשובה תהיה מותאמת בדיוק לך.

חלוקת רכוש בגירושים בנויה משני שלבים: משפטי וכלכלי. כפי שפורט על יד עו"ד, הקטע המשפטי הוא "כל מקרה לגופו" וכמגשר אינני חושב שאפשר לסגור את החלוקה במקרה כמו שהוזכר בגלל שהנכס המקורי (עד כמה שהבנתי) הוא חלק מהנכס החדש ולכן "מעורבב" בו. החלק המעניין לא פחות הוא הכלכלי-אישי. אחרי שהזוג מבין את המשמעות באחוזים של מי מקבל כמה, נשאלת השאלה הנכונה: "מה כדאי לי לקחת"? זוגות חכמים מחלקים את הרכוש בצורה של WIN-WIN שבסיסה תכנון כלכלי של היום שאחרי (מבוסס על הרגלי המשפחה, הכנסות, והסכמי היום שאחרי) ובדיקה מה מהרכוש יעזור לי לממש את התוכנית הכלכלית החדשה שלי. לעיתים שווה לקחת את החלק של הצד שנפרדים ממנו בפנסיה עוד מלא מלא שנים ולעיתים שווה דווקא להוון את זה להיום. איך יודעים?!! בודקים כל מקרה לגופו, מחליטים מה הכיוון הכלכלי (אני, ילדים, תעסוקה, עתיד) ומחליטים איזה "אבני בניין" כלכליות יעזרו לי לממש את המטרות שלי. גם אם הפתרון לא מושלם, החשיבות של הידיעה מראש תעזור לי לגבש את ההסכמות עם הצד השני על המזונות, זמני שהייה ועוד. הטיפ הכי חשוב: בנושאים כלכליים לסלק את הרגש (משמע את החברים והפייסבוק) ולהתנהל בצורה חכמה מתוכננת ומחושבת.

השיבו לשאלה זו