
לא מזמן נכנסתי לדירה של חברים ואת פניי ‘קיבלו’ שלל גוני תאורה בחלל הציבורי הפתוח: אור כתמתם מגוף התאורה שהשתלשל מהתקרה לצד אור לבן בוהק וחזק. גוני האור האלה לא רק שלא השתלבו זה עם זה, אלא יצרו דיסהרמוניה של ממש לעין האנושית.
כמו אנשים רבים אחרים, כך גם החברים שלי, לא שמו דגש על גוני התאורה למרות שהם השקיעו לא מעט כסף בנקודות חשמל ובבחירת גופי התאורה וזאת לא סתם. פעם, לפני שנים, כשהייתה נשרפת לנו נורה בבית, היינו הולכים לחנות לקנות חדשה, כאשר כל מה שעניין אותנו היה העוצמה של הנורה: האם היא תאיר מספיק או לא. היום המצב שונה לחלוטין; התפתחות הטכנולוגיה הביאה ליצירת מגוון עצום של גוני אור ולכן, כשאנחנו מתכננים את התאורה בבית, חשוב שנכיר אותם ונבחר את אלה שלא רק יהיו פונקציונליים עבורנו, אלא גם ישתלבו זה בזה. רק כך נוכל לקבל את החלל שדמיינו.
גוני האור
גון אור הוא צבע האור הבוקע מהנורה שבתוך גוף התאורה והוא נמדד באמצעות סולם טמפרטורה ביחידות של קלווין (K). גוני האור נעים בסולם מגון ‘אור חם’ אל גון ‘אור קר’ והם משמשים למטרות תאורה שונות. כדאי לדעת שהדרך הטובה ביותר לזהות את הנורות וגופי התאורה שאנו קונים, היא לפי יחידות ה- K, כלומר לפי מספרים ולא לפי התיאור המילולי, שלעיתים עשוי לבלבל אותנו משום שהוא אינו אחיד בין החברות השונות.
מספר ה- K מופיע על גבי מארזי הנורות וגופי התאורה הנמכרים בחנויות. יתר על כן, כאשר בוחרים גוף תאורה ספציפי בחנות תאורה, כמעט תמיד ניתן להזמינו בגוני אור שונים, כשהגון מוגדר לפי מספר ה- K. לכן חשוב להכיר את הסולם הזה; ככל שה- K נמוך יותר, כך גוון האור יהיה צהוב יותר, כלומר ‘חם’ יותר.
המונחים ‘חם’ ו'קר' בהקשר זה מתארים את ההשפעה הרגשית והאסתטית שיש לצבעי האור על האווירה שמתקבלת; ‘אור חם’ מזכיר בצבעו את גון האש ומשרה אווירה נעימה ורגועה; יש בו גוון כתמתם ומספרו 1800K. לעומת זאת ‘אור קר’ משרה אווירה של ערנות, אנרגיה ונמרצות והוא בעל גון תכלת ומספרו 6000K ומעלה.
בין קצוות אלה קיימים גונים נוספים: 2700K ו־3000K שהם אור ‘חם’ עם גוני צהוב, 4000K שהוא לבן טבעי בהיר הדומה לגוון תאורת פלורסנט, ו־5000K שהוא אור קר יותר.
איך נבחר את הגון המתאים לבית?
ככלל, חשוב לבחור את גון הצבע כך שיתאים לשימוש הנחוץ ולמראה הרצוי, אבל הבחירה היא גם עניין של טעם אישי. ההמלצה שלי היא שבבית תהייה תאורה נעימה בגונים חמים (עד 3000K) כי גון חם הוא לא רק מרגיע ונעים לעין, אלא שהוא מעשיר את הצבעים החמים שבעץ ובבדים ולכן יש לו השפעה על הנראות ועל האסתטיות של הריהוט ושל החפצים שלנו. עשו ניסוי: האירו על ארון במטבח עם פנס בגוון לבן פלורוסנט ובפנס עם אור צהוב; מה אתם רואים? האם אתם מרגישים את ההבדל?
היכן תתאים בבית תאורה 'קרה'?
היות שהגוון הקר פולט אור כחלחל המשפר את היכולת לראות ניגודים, הוא מתאים יותר לתאורת עבודה ולמרחבים כגון מרפאות ומעבדות, לחלק מהחנויות ולמשרדים. יש המעדיפים לשלב גם בבית תאורה קרה יותר בגוון 4000K מעל משטח העבודה במטבח, בפינת האיפור שבחדר השינה, בתוך ארונות הבגדים, בחדרי רחצה ובמנורות קריאה, אבל בפועל זה לא באמת הכרחי; אני מבטיחה לכם שהאיפור והגילוח יהיו מצוינים ושהתבלינים יפוזרו במדויק אל התערובת ואל התבשילים גם תחת גוון תאורה 3000K.
בית הוא לא מועדון ריקודים
וכמה מילים לאלו שאוהבים את הגוון הקר יותר: שימו לב בבקשה - הימנעו מלהוסיף אותו לאזור הציבורי יחד עם גופי תאורה בגוונים חמים כי כשכולם דולקים יחד, נוצרת הרגשה של בלגן, העדר הרמוניה ובקיצור - המולה ויזואלית של דיסקוטק. לכן, אם ממש חשוב לכם לשלב אור קר יחד עם אור חם, עשו זאת בעדינות, במקומות מוצנעים שדולקים רק מעת לעת ולא בחלל המרכזי.
ומילה אחרונה למתלבטים או לאלה שאוהבים ‘גם וגם’ - בשבילכם יש כיום פתרון: בחלק מגופי התאורה ובחלק מהמאווררים שכוללים תאורה מובנית, קיימת אפשרות לברור את הגון באמצעות לחיצה על השלט, או במאמץ קטן שכולל עלייה על סולם, הסרת מכסה גוף התאורה ושינוי ברירת המתג.
טיפה של אור
אז איך הסתיים הביקור אצל אותם חברים? ובכן, אחרי האזור הציבורי, עשיתי סיבוב גם בחדרים ובחדרי הרחצה, נתתי כמה המלצות ועצות ולאחר כמה ימים הוזמנתי לבוא ולראות את השינויים.
ואם שאלתם את עצמכם מדוע בחרתי למאמר את הכותרת ‘טיפה של אור’ אז הנה ההסבר: לאביתר בנאי יש שיר נפלא שזהו שמו ואלה חלק ממילותיו: ‘ילדים ישנים באוהל בסלון, על זה אני חולם, על זה אני חולם… טיפה של אור...’ ואני מדמיינת את הבית הזה; את הסדינים שמשמשים כיריעות לאוהל, את החבלים, הלולאות והילדים הרוכנים זה לצד זה ומאלתרים לעצמם בית בתוך סלון. בית שיש בו תאורה נעימה שצובעת את הכל בטיפות של אור וחום.